Co je doména?

Co je doména?

Doména je unikátní adresa na internetu. Slovem unikátní myslím to, že se jedná vždy o adresu, kterou má jeden server. Když si tedy zaregistrujete doménu s názvem „vaření.cz“, tato doména patří jen vám.
Využijme ještě jednou tu naši doménu „www.vaření.cz“ a rozeberme si různé části této domény a pojďme odzadu:
doména www
1.      .cz: Jedná se o doménu takzvaného nejvyššího řádu. Většinou každý stát má svou vlastní nejvyšší doménu. Naše republika má třeba .cz. Slováci mají .sk, Američané ku příkladu .uk. Vždy je nějaká firma, která tuto doménu nejvyššího řádu spravuje. U nás takovou firmou je třeba CZ.NIC. Většinou se taková firma zároveň stará o registraci a prodej domén.
2.      .vaření: Takové části domény se říká „doména prvního řádu“. Jedná se o část, kterou si volíte sami. Ano, doménu nejvyššího řádu si také volíte sami, ale jejich výběr je omezený. Pokud byste chtěli nejvyšší doménu „.lko“, tak musí taková doména být někým spravována. V doméně prvního řádu vás omezuje pouze originalita. Je důležité vědět, že může existovat doména „vaření.cz“ a „vaření.sk“. Musí být alespoň doména nejvyššího řádu unikátní.
3.      www: Jsme u poslední části domény. I když ne tak úplně poslední. Jedná se o doménu 2. řádu. To je velice libovolná část. Jednou podmínkou je, že musí být na jedné doméně unikátní. Jen málo kdo ale ví, že se dá „WWW“ změnit. Jistě jste si všimli, že existuje na google třeba „maps.google.com“. „maps“ je v tomto případě právě ta doména 2. řádu. Dá se velice dobře využívat a měnit. Kdybyste chtěli, můžete mít třeba „koláče.vaření.cz“
koncovky domén
4.      Další menší domény: U domény 2. řádu nekončíme. Můžeme si totiž založit i doménu třetího, čtvrtého a dalších řádů. Můžeme mít totiž třeba „jahodové.koláře.vaření.cz“.
Podstatné je ale dodat, že doména nesmí mít diakritiku. Příklad tedy možný je, ale bez diakritiky. Tedy „jahodove.kolace.vareni.cz“ by už možné zaregistrovat bylo.