Několik rad začínajícím zahrádkářům

Několik rad začínajícím zahrádkářům

Začíná jarní sezona. Kdo má zahradu, pozemek k osázení, kousíček volné půdy okolo domečku, je nejvhodnější doba začít s jarními úpravami. Pokud máte větší užitnou zahradu, půdu jste zryli na podzim. Když jste to nestihli, využijte slunného počasí, popadněte rýč a rychle do toho, než vás přepadne déšť. Záhonky upravte a nachystejte. Už teď můžete provádět výsev různých druhů zeleniny. Je dobré vést si zahradní deník a každoročně obměňovat plodiny.
sklizeň zeleniny
To by neměla být pro žádného zahradníka žádná novinka. Pokud budete sázet – byť z nedostatku místa – plodiny stále stejné na stejné místo, množí se více plevel a půda se rychle vyčerpá. Nezachrání vás ani pravidelné hnojení. Střídáním plodin můžete zabránit škůdcům a chorobám. Známé jsou bulvy na kedlubnách a gigantech, jinak velmi chutné zeleniny. Proto, pokud objevíte tyto nádory na kořenech, další rok je ze „sadbového plánu“ určitě vyřaďte a to na několik let!
Je dobré znát i předplodiny a pořadí dalších sadeb. Vyhledejte si informace, než začnete sázet, ať se vyhnete zbytečným začátečnickým chybám.
mladá žena a květiny
Dobrou předplodinou je např. hrách, který zvyšuje obsah dusíku v půdě. Má zároveň bohatý kořenový systém, který provzdušňuje půdu. Dusík je jedním z deseti hlavních prvků pro zdárný růst plodin a obyčejný hrášek vám v tom může napomoci.
Na zeleninové zahrádce by neměla chybět ani mrkev, která pozor – nesnáší čerstvé hnojení!
Určitě nezapomeňte na kadeřavou petrželku, která zvýrazní na talíři chuť nových brambor, a když k nim přidáte dušenou mrkev na másle… Mňamka! Která vám bude o to víc chutnat, když si ji sami vypěstujete.
mrkev a hrášek
Výbornou předplodinou jsou i obyčejné brambory. A pokud máte štěstí, že se jim háďátko bramborové vyhne, zaručuji vám další mňamku. Brambory zakoupené v hypermarketech a brambory vypěstované doma na zahrádce nemůžete chuťově splést. Vámi vypěstované budou žluťoučké (anebo červené), slupka půjde dolů jak po másle a chuť je plná, lahodná. Brambory jsou i nenáročné na pěstování, ovšem potřebují nejlépe hnojení chlévským hnojem. Zasadíte, párkrát přihrnete, nezalíváte a pak jen sklízíte. Zkuste alespoň dva řádky pro začátek, abyste poznali chuť pravých ne chemicky ošetřovaných brambor.
A ať máte zahrádku určenou pro pěstování zeleniny anebo jen kytiček, důležité je, aby vám práce na ní přinášela radost.