Zdravá a osvěžující zelňačka

Zdravá a osvěžující zelňačka

Nejste ve své kůži, bolí vás klouby, hlava a vlastně celé tělo? Něco na vás leze? Pomůže vám teplý čaj s medem a citrónem nebo nějaký čaj bylinkový. To je opravdový balzám pro tělo i duši. Sladce a měkce uléháte do peřin s myšlenkou, co budete jíst k obědu? Uvařte si zelňačku, která vás posílí, znovu postaví na nohy a vrátí chuť do života. Jak na to?

bílé zelí

Potřebujeme:

 

  • 1 cibule

  • 5 středně velkých brambor

  • cca 3 hrsti kysaného zelí

  • 1 vejce

  • špetka černého pepře

  • kmín

  • sůl

  • 2 lžíce hladké mouky

  • hrnek mléka

 

Postup:

Oloupeme brambory, omyjeme, pokrájíme na menší kousky a společně s cibulí dáme vařit asi do 1 litru vody. Vaříme pět minut. Poté přidáme do kastrolu cca tři hrstky zelí. V hrnku v troše vody rozkvedláme dvě lžíce hladké mouky a nalijeme do polévky, tím ji zahustíme. Vše zamícháme vařečkou a vaříme ještě deset minut. Máme-li v lednici nějakou uzeninu, můžeme přidat například pokrájený párek nebo klobásu. Polévka tak dostane pikantnější chuť. Pak osolíme, okmínujeme a opepříme. Na poslední tři minuty nalijeme do polévky rozšlehané vejce. Nakonec přidáme mléko, které už nevaříme. Vše dobře promícháme. Můžeme začít prostírat a nalévat do talířů. Dobrou chuť!

hrnec na vaření

Zelí je chutné a zdravé. Už jen když si představíme ty lány polí s kulatými hlávkami, které nasávají teplé a životadárné paprsky zlatého slunce, nás musí naplnit energií. Obsahuje hlavně vitamín C, E a vitaminy skupiny B. Minerály – železo, vápník, draslík, vlákninu, podporuje trávení, je dobré na zuby, kosti, vlasy, působí proti únavě a je dobrým antioxidantem, posiluje imunitní systém, udržuje váhu, je dietní. Může se jíst syrové například v zeleninových salátech s mrkví. Velmi zdravé a dobré je v zimním období kysané, kdy je známé při jeho přípravě v domácím prostředí „šlapání zelí“. Takové zelí se pak uchovává v kameninové nádobě na chladnějším místě, třeba ve sklepě. A chodí se na něj s velikou chutí.