O čokoládě

O čokoládě

Hned na začátku našeho vyprávění si dovolíme jedno varování. Po přečtení následujících řádků dostanete pravděpodobně neodolatelnou chuť na čokoládu! Doporučujeme mít raději připravený kousek té vaší oblíbené „po ruce“.
horká čokoláda
Boby od bohů!
Strom, na kterém kakaové boby rostou, se jmenuje Theobroma cacao. V překladu to znamená „pokrm bohů“. Ten název pro strom poskytující hlavní surovinu k výrobě takové dobroty, jakou je čokoláda, sedí, že? Strom bývá vysoký cca 10 metrů. Na jeho větvích, ale i kmenu rostou květy, proměňující se časem na plody – kakaové boby. Oválná semena jsou uložena v lusku dlouhém asi 20 centimetrů. Smutné je, že doby zralosti se dočká asi pouhých 5 procent těchto plodů. Ty pak používáme k výrobě kakaa. To nejkvalitnější kakao je označeno názvem Fino de Aroma. Vyrábí se z něj jedny z nejlepších čokolád.

Boby jako peníze
V některých kulturách si kakaových bobů považovali lidé tak, že je používali jako platidla. Třeba dávní Mayové a Aztékové si prý mohli koupit otroka za sto kusů kakaových bobů.
nakousnutá čokoláda
Kde vyrobili první čokoládu?
První tabulku čokolády vyrobili ve Švýcarsku. Je to již více než 130 let. V této zemi jí také nejvíce sní. Na jednoho Švýcara připadá průměrně asi 12 kilogramů dobrůtky ročně.

Ta nejdražší je stoletá
V roce 2001 byla ve dražbě prodána čokoládová tyčinka „Cadbury“ v originálním obalu. Údajně jela na expedici do Antarktidy s kapitánem Robertem Scottem. Jak se mohlo stát, že ji nesnědl a vrátila se celá, to zdroje neuvádí. Kupující za ni v dražbě zaplatil 687 dolarů a asi už si na ní také nepochutnal!

Ta nejtěžší
Tak tu vyrobili cukráři v Arménii. Její váha je 4395 kilogramů a rozměry 2,8 x 5,7 metru! Kakaové boby na ni měli z Ghany.

Čokoládový hotel
Na závěr tip pro ty, kteří se chystají na cestu do Itálie. Tam mají čokoládový hotel. Není z ní bohužel, postaven, jako byly paláce v pohádkách, ale je jí celý zasvěcen. Patra se jmenují podle druhů čokolád, hotelové klíče mají tvar čokolád a podobně. Ale zkrátka nezůstanou ani chuťové buňky. Hotelová restaurace poskytuje samozřejmě bohatou čokoládovou nabídku!